Porträttfoto

KURSER

FOTOGRAFERA PORTRÄTT & REDIGERA DINA BILDER

 

2019-05-08 t.o.m 2019-06-11

 

 

Denna kurs erbjuder dig nya kunskaper och ett nytt sätt att tänka när du ska fotografera människor och djur. Tillsammans bygger vi upp ett arbetssätt som fungerar och jag ger dig nya insikter i hur du komponerar en bild du blir nöjd över.

INNEHÅLL

Kurser består av sex träffar där upplägget ser ut som följande:

 

Träff 1:

Vi går igenom kamerans teknik och vissa inställningar som du bör ha koll på för att kunna utvecklas som porträttfotograf. Vi pratar om så kallade "do's and dont's" och jag visar före- och efterbilder. Vi analyserar bilder och försöker förstå budskapet, och funderar över vad vi själva vill förmedla med våra bilder. Är vi hobbyfotografer eller vill vi sälja bilder? Vad vill vi göra?

 

Träff 2:

Inför andra träffen har ni fått lämna önskemål kring vad ni specifikt vill få mer kunskap inom. Vi pratar om nära porträttbilder, det vill säga bilder som fokuserar på ansikte och ögon och tar med en del av överkroppen. Vi pratar om poseringar, ljussättning och annan teknik samt det otroligt viktiga platsvalet. Till denna träff har vi hjälp av ett par modeller som vi övar på. Efter fotograferingen laddar vi in bilderna i datorn och sparar på ett ställe där det är lätt att finna bilderna. Vi pratar kort om hur man smart lagrar sina bilder för att de inte ska ta för mycket plats på datorn. Vi reflekterar över de foton vi tagit.

Förkunskaper:

Det är bra om du har grundläggande kunskap kring hur din systemkamera fungerar för att få ut mesta möjliga av kursen. Andra förkunskaper behövs inte.

 

Material:

Du behöver en systemkamera, gammal eller ny, enkel eller svår. Du behöver också en dator med laddare och gärna ett USB-minne för lagring av bilderna. Har du inte ett USB kan vi lösa det ändå. Det är bra om du har en egen dator för att kunna prova Photoshop hemma mellan träffarna.

Studieförbundet Vuxenskolan bidrar med anteckningsmaterial.

 

Antal:

Begränsat antal platser, maximalt tio deltagare. Om intresse finns kommer jag anordna en likadan kurs vid ett nytt tillfälle.

 

Tid:

Kursen startar den 8 maj 

och fortgår till den 11 juni

Vi ses onsdag kvällar kl 18:30 i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. Vi håller kurs i ungefär 1,5-2 timmar.

 

Kostnad: 995 kronor (möjlighet till delbetalning finns)

 

Träff 3:

Under tredje träffen pratar vi om porträttfotografering på håll, där vi får med hela kroppen och gärna en del av den omgivande miljön. Vi pratar om bakgrunder, vad man bör tänka på vid val av plats och specifika inställningar för denna typ av porträttfotografering. Vi provar fotografera med rekvisita och ser vad det har för effekter på bilden. Till denna träff har vi en eller två modeller som vi provar våra nya kunskaper på. Efter fotograferingen följer samma procedur som föregående träff; vi lagrar bilderna och reflekterar över de foton vi tagit. Vi ger konstruktiv kritik till och inspireras av varandra.

 

Träff 4:

Under fjärde träffen pratar vi om djurfotografering, där vi fokuserar på hundar. Jag hjälper er att förstå hur man på enklast sätt får fina bilder på sina djur och hur kameran bör ställas in för att bilderna ska bli så  bra som möjligt. Vi pratar om platsval vid djurfotografering och vad man bör ha med sig i fickan. Vi provar fotografera min hund Saga (som är en väldigt duktig modell för övrig) och provar använda rekvisita till bilderna. Självklart är det okej om någon vill ta med sin hund till träffen.

Allmänt om varje kurstillfälle:

 

För att du ska få så värdefull kunskap som möjligt under dessa sex veckor behöver du vara närvarande vid varje tillfälle och ställa frågor så fort du inte förstår något, vill ha något förtydligat eller behöver hjälp med något. Jag finns ju faktiskt där för att guida er!

 

Vid varje tillfälle bjuder vi självklart på kaffe och något slags tilltugg, mest troligt något sött. Därför är det bra om ni, vid anmälan, uppger någon slags allergi - för att alla ska kunna ta del av godsakerna.

Det är också viktigt att veta om någon är allergisk mot hundar, eftersom vi vid ett tillfälle kommer att fotografera just dem - endera inomhus eller utomhus.

 

Jag kommer att finnas tillgänglig för att svara på frågor även mellan kurstillfällena, via mail eller Facebook. Ni kommer få mina kontaktuppgifter första träffen, men jag skriver även in dem här. Om någon förändring skulle ske kommer jag att meddela er via sms och via denna sida. Därför är det bra om ni kollar in min hemsida lite då och då.

 

Anmäl dig: HÄR

Träff 5:

Under femte träffen måste du ha med en dator och en laddare. Vi laddar ner provversionen av Adobe Photoshop (som räcker i sju dagar, därefter kan du abonnera programmet för ca 120 kronor per månad). Jag guidar er genom urval av bilder, hur man enklast hanterar bilderna i Lighroom och/eller Bridge, hur vi grundläggande redigerar en eller flera bilder i Camera Raw och därefter hur vi sparar ner dem på enklast sätt. Därefter visar jag er hur ni kan öppna bilderna i Photoshop för större redigering. Vi går igenom de delar av Photoshop som kan komma att vara aktuella vid redigering av porträttbilder och jag lär er en del kortkommandon som kan vara bra att kunna. Vi går igenom en del filter som du styr helt och hållet över samt en del penslar som är bra att veta om.

 

Träff 6:

Denna träff kommer bli en måndag eller tisdag. Under sjätte träffen fortsätter vi redigera bilderna i Photoshop. Vi går igenom filter och överläggningar en gång till och fördjupar oss inom dessa. Vi lär oss att skärpa upp bilderna och sudda ut bakgrunden, samt en del andra tips och trix för din redigering. Sist pratar vi om bilder på sociala medier, om filstorlek för framkallning och webb samt om tillstånd för att publicera bilder på andra människor.

Länk till Photoshop finns HÄR.


info@fotografhannelebang.se

072-502 23 76

Copyright © All Rights Reserved